כתב אישום מוגש נגד מי שנתפס מבצע עבירה על חוקי התנועה כאשר מדובר על עבירה שמחייבת הגשת כתב אישום או כאשר מי שביצע עבירה פחותה יותר (שאינה מחייבת ניהול משפט) אינו מודה בביצועה ואינו משלם את הקנס שנקבע בדוח שקיבל.
דיני התעבורה הם תת נושא של המשפט הפלילי (שהרי מדובר בהליכים בהם המדינה היא התובעת ואין מדובר בסכסוך בין אנשים כשאחד מהצדדים תובע את הצד השני). הערכאה המוסמכת לדון באישומים בגין עבירות תנועה היא כמובן בית המשפט לתעבורה, ערכאה השקולה לבית משפט השלום ובהלכים הנוגעים לעבירות חמורות במיוחד ניתן להקביל את סמכויות בית המשפט לתעבורה לאלה של בית משפט מחוזי (למשל פסיקת עונש מאסר בפועל על ביצוע עבירת תעבורה חמורה (במיוחד כאשר מדובר בנאשם שכבר ביצע עבירות מעין אלה בעבר).
מכל שתואר לעיל בקשר לאופיים של הליכים בבית המשפט לתעבורה עולה כי ההליך המשפטי כנגד מי שחשוד בביצוע עבירת תעבורה דומה להליך פלילי ונפתח בהגשת כתב אישום. אם הוגש כנגדכם כתב אישום כזה חשוב מאוד לפנות ללא דיחוי אל עורך דין תעבורה כך שתינתן לו כל הזדמנות להביא לביטול כתב האישום.
פגיעה בזכויות הנאשם
מכיוון שהגשת כתב אישום על עבירת תעבורה דומה להגשת כתב אישום פלילי כנגד מי שחשוד בביצוע עבירה על חוק העונשין כל זכויותיו של נאשם, כפי שהן עולות מהוראות חוק סדר הדין הפלילי, עומדות גם למי שנאשם בביצוע עבירת תעבורה ונקרא להישפט בבית הדין לתעבורה.
בין היתר זכאי הנאשם לעיין ולצלם את חומר החקירה והראיות המוחזקות כנגדו. בתחילת ההליך נשמרת לנאשם זכות ההודאה, כפירה באשמה או אי מתן תשובה.
עורך דין תעבורה יוכל אולי להביא לביטול כתב אישום במקרה שהייתה פגיעה בזכויות הנאשם, למשל אם לא נענתה התביעה בחיוב לבקשת ההגנה למסור לידיה חומרים מחומרי החקירה והראיות.
פגם בהליך
ההליך המשפטי כנגד מי שנאשם בביצוע עבירת תעבורה מוכרח להתנהל לפי כללי סדר הדין הפלילי כפי שהם באים לידי ביטוי בכל הנוגע להליכים בבית הדין לתעבורה. אם נפל פגם בניהול ההליך הדבר עשוי לעיתים לאפשר ביטול כתב האישום כולו.
אם יש לכם מקום לחשוב שעומד להיות מוגש כנגדכם כתב אישום בגין ביצוע עבירת תעבורה (כזכור, מדובר בכתב אישום פלילי) אין לבזבז זמן ויש לפנות ללא דיחוי אל עורך דין תעבורה, עורך הדין יוכל לייעץ לנו לגבי דרכי פעולה אפשריות ולפעול בכל דרך אפשרית על מנת להטיב את מצבנו ואולי אפילו להביא לביטול כתב האישום כולו עוד בטרם מגיע התיק שלנו לדיון.
חוק סדר הדין הפלילי מכיר בקיומן של מספר טענות מקדמיות שניתן באמצעותן לתקוף את האישום, אם בית הדין לתעבורה מקבל טענה שכזו שמעלה נאשם בביצוע עבירת תנועה הדבר יוביל לביטול כתב האישום.