"חוק אופניים חשמליים" הינו למעשה כינוי שניתן למקבץ סעיפים ספציפיים במסגרת תקנות התעבורה, תשכ"א-1961 אשר חלים על אופניים חשמליים.
כלומר, אין כיום בנמצא חוק מיוחד שנושא את השם "חוק אופניים חשמליים", אלא הכוונה היא למקבץ סעיפי חקיקה שתוקנו במיוחד על מנת להסדיר את הנהיגה באופניים חשמליים. כל זאת לאור הפופולאריות הרבה לה הם זוכים בשנים האחרונות, בעיקר בקרב בני הנוער, וכן במיוחד עקב ריבוי תאונות הדרכים שנגרמו בשל השימוש בהם. שכן, למרבה הצער, לא מעט מהמשתמשים באופניים החשמליים, עושים זאת באופן פרוע וחסר זהירות, ולרבות תוך נהיגה על מדרכות וסיכון ציבור הולכי הרגל.
ראשית, על ציבור רוכבי האופניים החשמליים להיות מודע לכך שאופניים חשמליים, בדומה לאופניים רגילים, מוגדרים ככלי רכב לכל דבר ועניין מבחינת חוקי התעבורה, וזאת כאמור בסעיף 1 לפקודת התעבורה (נוסח חדש). לפיכך, גם על רוכבי האופניים החשמליים לנהוג לפי חוקי התנועה באופן מלא, וזאת למרות שאין צורך ברשיון נהיגה ורשיון רכב כדי לרכוב עליהם (סעיף 39יז לתקנות התעבורה).
אופניים חשמליים מוגדרים במסגרת סעיף 1 לתקנות התעבורה כ-"אופניים בעלי מנוע עזר", וחלים עליהם הן סעיפי החקיקה שחלים על "אופניים בעלי מנוע עזר", לרבות תקנות 39טז – 39י לתקנות התעבורה, והן סעיפי החקיקה שחלים על אופנים רגילים, לרבות תקנות 123 – 134 לתקנות התעבורה.
להלן סעיפי החקיקה העיקריים שחלים על אופניים חשמליים:
(1) תקינות האופניים החשמליים.
כאמור, אופניים חשמליים מוגדרים במסגרת סעיף 1 לתקנות התעבורה כ-"אופניים בעלי מנוע עזר" – אופניים להם שני גלגלים המובנים זה אחרי זה, ואשר מותקן בהם מנוע חשמלי.
על מנת שהאופניים החשמליים ייחשבו כתקינים מבחינת החוק, כך שיהיה מותר לרכוב עליהם, עליהם גם לעמוד בכל התנאים המצטברים אשר מפורטים בסעיפים 1 ו-39טז(2) לתקנות התעבורה. ככלל,על האופניים להיות בעלי מנוע בעל הספק מרבי של 250 וואט, להגיע למהירות מרבית של 25 קמ"ש, במשקל עד 30 ק"ג, מצערת המתנתקת מפעולת המנוע אחרי 6 קמ"ש, וכן להיות מסומנים במדבקה אשר מציינת בעיקרה את שם הדגם, תאריך היצור, ארץ היצור, שם היצרן, התאמה לתקן, ושם היבואן. כמו כן, במידה והאופניים נרכשו לפני יום 1.7.2014, עליהם לעמוד בדרישות התקן האירופאי. במידה והם נרכשו ביום זה או לאחר מכן, עליהם לעמוד בדרישות התקן הישראלי.
בפועל, רוב האופניים החשמליים שנמכרים כיום בארץ לא עומדים בדרישות החוק, מאחר וסוחרי האופניים מבצעים בהם כל מיני שינויים, האסורים על פי החוק, על מנת לחזק את הביצועים שלהם. מדובר בשינויים כגון הגדלת הספק של המנוע מעבר ל-250 וואט, או התקנת מצערת יד שאיננה מתנתקת מפעולת המנוע לאחר 6 קמ"ש. שינויים אלו למעשה הופכים את האופניים החשמליים למעין קטנוע, ועקב כך גם הופכים אותם למסוכנים לרכיבה.
(2) מאיזה גיל מותר לרכוב על אופניים חשמליים.
ניתן לרכב על אופניים חשמליים מגיל 16 (סעיף 39טז(1) לתקנות התעבורה).
(3) היכן מותר לרכוב על אופניים חשמליים.
אסור לרכוב באופניים חשמליים (וגם רגילים) על המדרכה, אולם ניתן להוליך את האופניים במדרכה שלא תוך כדי רכיבה. כלומר, מותר לרדת מהאופניים ולהוליך אותם במדרכה, כשהולכים לצידם ואוחזים בכידון שלהם (סעיף 129(א) לתקנות התעבורה).
ניתן לרכוב על אופניים חשמליים בכביש, כמה שיותר קרוב לשפתו הימנית, ולהקפיד לשמור מרחק בטיחות משאר כלי הרכב על הכביש (סעיפים 127 + 128 לתקנות התעבורה). בדרכים שאינן עירוניות, יש לרכוב על האופניים בשול הדרך, כמה שיותר קרוב לשפתו הימנית של הכביש. (סעיף 129(ה) לתקנות התעבורה).
מותר לרכוב בשבילי אופניים, אם כי במידה וקיים באזור שביל אופניים, אזי מותר לרכוב רק בו ולא בחלקים אחרים של הדרך (סעיף 129(ב) לתקנות התעבורה).
אסור לחצות ברכיבה מעבר חצייה שאינו שמסומן לרוכבי האופניים ברכיבה. אולם ניתן להוליך בהם את האופניים שלא תוך כדי רכיבה. כלומר, מותר לרדת מהאופניים ולהוליך אותם במעבר החציה, כשהולכים לצידם ואוחזים בכידון שלהם (סעיף 129(ז) לתקנות התעבורה).
(4) חובת חבישת קסדה בעת רכיבה על אופניים חשמליים.
בדרכים שאינן עירוניות – כל רוכבי האופניים מחוייבים לחבוש קסדה, בין אם הם קטינים או בגירים.
בדרך עירונית – רוכב קטין, מתחת לגיל 18, מחוייב לחבוש קסדה. לרוכב בגיר, מגיל 18 ומעלה, יש חובת חבישת קסדה רק בעת פעילות ספורטיבית בעיקרה (סעיף 65ג לפקודת התעבורה).
(5) מי אחראי על אכיפת חוקי התעבורה על רוכבי אופניים חשמליים.
סמכות אכיפת חוקי התעבורה על רוכבי האופניים מוקנית לשוטרי משטרת ישראל ולפקחי הרשויות המקומיות. בסמכותם של גורמים אלו לרשום לרוכב דו"ח באם הוא מבצע עבירות תנועה, כגון בעת רכיבה על המדרכה או אי חבישת קסדה, ואף להוציא אויר מגלגלי האופניים כאשר הרוכב לא מילא אחר ההוראות.
לסיכום – חוקי אופניים חשמליים
למרבה הצער, כיום כמעט ולא נעשית אכיפה בפועל של חוקי התעבורה על רוכבי האופניים החשמליים. מאחר ורבים מהרוכבים הללו נמנים על בני הנוער, והאחריות המרכזית בנושא זה מוטלת בעיקר על כתפי ההורים. לפיכך, חשוב מאד שההורים ידאגו שילדיהם לא ירכבו על אופניים חשמליים מתחת לגיל 16, וכן יוודאו שילדיהם מעל גיל זה נוהגים בהתאם לחוק, תוך שמירה מרבית על כללי הזהירות והבטיחות, שנועדו לשמור על שלמות הגוף והחיים הן של רוכבי האופניים והן של ציבור הולכי הרגל.
בכל מקרה, במידה וקיבלתם דו"ח בגין הפרת חוקי התעבורה בעת רכיבה על אופניים חשמליים, מומלץ מאד להתייעץ עם עורך דין תעבורה שבקיא ומנוסה בדיני תעבורה, על מנת לבדוק באם הדו"ח ניתן כדין וכיצד ניתן להתגונן מפניו.